Simultano in konsekutivno tolmačenje

Razlika med simultanim in konsekutivnim tolmačenjem

Tolmačenje se lahko izvaja na tri načine. Poznamo simultano in konsekutivno tolmačenje ter šepetanje. Tokrat si bomo pogledali glavne razlike, prednosti in slabosti simultanega in konsekutivnega tolmačenja.

Konsekutivno tolmačenje je oblika tolmačenja pri katerem tolmač počaka, da govornik konča stavek ali idejo, potem pa prevede povedano v ciljni jezik. Ob pogostejših premorih govorca si boljši tolmači besedilo zapomnijo, sicer pa uporabljajo tehniko zapisovanja. Takšno tolmačenje je počasnejše in je primerno za krajše dogodke. Konsekutivno tolmačanje je najbolj primerno za situacije, kjer gre za manjše število ljudi. Najpogosteje se uporabljajo na poslovni srečanjih, novinarskih konferencah, intervjujih, telekonferenca in podobnih dogodkih.

Simultano tolmačenje je druga oblika tolmačenja, kjer udeleženci nosijo slušalke, tolmač pa v posebni zvočno izolirani sobi preko mikrofona prevaja govorčev govor. Simultano tolmačenje je izredno zahteven proces, saj od tolmača zahteva veliko zbranosti. Besedilo je namreč potrebno tolmačiti hitro in predvsem pravilno. Tolmaču po določenem času pade koncentracija, zaradi česar posledično ne more več zagotavljati ustrezne kvalitete prevoda. Simultano tolmačenje zato vedno izvajata dva tolmača. Pri tovrstnem tolmačenju se zaradi sočasnega prevajanja prihrani na času. Primerno je za daljša srečanja – konference, srečanja in podobno. Prisotnih je lahko veliko število ljudi, s sodobno tehnologijo pa se lahko hkrati tolmači v več svetovnih jezikov. Cenovno je simulativno dražje od konsekutivnega tolmačenja, saj je potrebno najeti vsaj dva tolmača, poleg tega pa se za izvedbo uporablja tudi sodobna avdio oprema.

Cenik konsekutivnega in simultanega tolmačenja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

JezikCena
Angleški79 € + ddv
Nemški79 € + ddv
Hrvaški79 € + ddv
Francoski79 € + ddv
Italjanski79 € + ddv
Španski79 € + ddv
Ruski79 € + ddv
Ostali jeziki79 € + ddv