Tolmačenje

Naši visoko usposobljeni tolmači bodo poskrbeli za vaše zahteve

Posebna veja jezikoslovja je tolmačenje, ki predstavlja “ustno prevajanje” govorčevega govora v jezik poslušalcev. Oseba, ki opravlja to delo, je tolmač. Njena glavna naloga je torej smiseln prevod misli ali izrazov iz izvornega jezika v izraze s primerljivim smislom v ciljnem jeziku. Prevajalec to izvaja v realnem času. Tolmačenje se lahko izvaja na tri načina. Poznamo simultano in konsekutivno tolmačenje ter šepetanje.

Simultano tolmačenje

Pri simultanem prevajanju tolmač z najmanjšim možnim zamikom ustvarja prevode govorca, ki govori nepretrgoma. Pri tem mora tolmač paziti na pravilnost prevoda in ustrezno formiranje besednih zvez in nenazadnje stavkov. Običajno tolmač sedi v zvočno izolirani sobi, govori v mikrofon ter s tem tolmači besedilo poslušalcem. Slednji prevedeno besedilo poslušajo preko slušalk.

Konsekutivno tolmačenje

Glavna značilnost konsekutivnega tolmačenja je, da si tolmač govoreče besedilo zapisuje ali zapomni in ga med krajšimi premori predvaja obiskovalcem. Ko govorec naredi premor ali konča govor, tolmač prevede celotno sporočilo v ciljni jezik. V tem načinu tolmačenja so tolmači prisotni ob govorcu, običajno na odru. Pred nastopom se morata govorec in tolmač natančno dogovoriti kako pogosto bo govorec izvajal premore. Pogosto se dogovorita, da tolmač s posebno gesto nakaže potrebo po tolmačenju, saj preredki premori ne omogočajo kvalitetnega prevoda.

Šepetanje

Šepetanje je posebna oblika simultanega tolmačenja. Pri tovrstnem tipu tolmačenja tolmač sedi poleg manjšega števila poslušalcev, običajno poleg enega poslušalca, in simultano šepetajoče prevaja besedilo. Posebne opreme za izvedbo šepetanja ni potrebna, v izrednih primerih pa tolmač lahko sedi tudi v izolirani kabini ter preko mikrofona prevaja določenemu obiskovalcu izvorno besedilo.

Cenik konsekutivnega in simultanega tolmačenja

JezikCena
Angleški79 € + ddv
Nemški79 € + ddv
Hrvaški79 € + ddv
Francoski79 € + ddv
Italjanski79 € + ddv
Španski79 € + ddv
Ruski79 € + ddv
Ostali jeziki79 € + ddv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.